Spring naar inhoud

Wil je een onvergetelijke en leerrijke ervaring? Van 1 tot 8 augustus 2020 organiseert HK (Helen Keller) Pioniers - Doofblind Vlaanderen haar eerste doofblindenkamp, in De Hoge Rielen in Kasterlee (België). Daarvoor worden doofblindenassistenten gezocht: dove of slechthorende mensen met kennis van de Vlaamse Gebarentaal of de Nederlandse Gebarentaal. Ook tolken en tolkstudenten (vanaf 2e jaars) kunnen zich aanmelden.

De kosten om mee te doen zijn 175 euro. Dit is inclusief een cursus (zie de informatie hieronder), 8 dagen verblijf en de maaltijden. Wil je je aanmelden of meer informatie? Mail naar doofblindenkamp@doofblind.vlaanderen. Aanmelden kan tot 1 februari 2020!

Cursus

Je leert voorafgaand aan het kamp hoe je het beste met doofblinde mensen omgaat en hoe je hen op een veilige en prettige manier kunt begeleiden tijdens allerlei activiteiten. Je leert ook verschillende communicatievormen zoals tactiele gebaren en lorm. Daarna volgt een stage van vijf dagen tijdens het kamp waarbij je doofblinden vergezelt. Het is daarbij belangrijk dat doofblinde mensen veel informatie krijgen om zich thuis te voelen tijdens het kamp. Je maakt samen plezier en je helpt waar nodig.

Er wordt af en toe afgewisseld met een andere assistent zodat het voor iedereen haalbaar blijft en er ook voor de assistent rustmomenten zijn. Elke dag is er een uurtje bespreking voor de assistenten waarbij je zaken die moeilijk gaan, kan uitpraten met de kampverantwoordelijken. De laatste dag, zaterdag 8 augustus, is er een evaluatie. Je ontvangt ook een certificaat.

 

 

Louis Matthijsse (58) is doof en blind en maakt in zijn dagelijks leven gebruik van braille. Op de foto zie je Louis een ‘brailleleesregel’ gebruiken in combinatie met een telefoon.

Louis, wil je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Louis Matthijsse, 58 jaar. Ik woon in Sint-Michielsgestel, met twee katten en een blindengeleidehond. Ik heb het syndroom van Usher, type 1. Ik ben doof geboren, ik was 51 toen ik blind werd. Ik heb onderwijs gevolgd aan het Instituut voor Doven, nu Kentalis, in Sint-Michielsgestel. Ik werk als assistent-docent van de opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool Utrecht. Dat doe ik ongeveer 30 uur per jaar.

Wil je vertellen over het leren van braille?
Ik wilde braille leren om mezelf voor te bereiden dat ik later niet meer zou kunnen lezen. Ik kon toen nog redelijk zien. Ik heb braille geleerd bij een revalidatiecentrum voor doofblinden van Kentalis, in Sint-Michielsgestel. Vanaf mijn 28e jaar kreeg ik een keer per week les van Margriet, revalidatietherapeut. Ik vond het erg moeilijk om braille te leren en moest veel oefenen. Na de eerste keer oefenen was ik erg moe en had ik het gevoel alsof ik had hardgelopen. Na vier jaar oefenen kon ik makkelijk en snel braille lezen.

Wat is het verschil tussen een braillemachine en brailleleesregel?
Een braillemachine (ook wel braille-typemachine genoemd) is een machine met zes grote toetsen. Als je typt wordt op speciaal papier braille afgedrukt. Een brailleleesregel is elektronisch. Je kunt deze aan een computer koppelen met een kabelsnoer. Als je typt op het toetsenbord gaan op de leesregel braillepunten omhoog. Zo kan ik teruglezen wat ik heb getypt. Ook kan ik via de leesregel andere digitale informatie lezen (bijvoorbeeld internet, mail, Facebook). De leesregel kan ook via bluetooth verbinding maken met een iPhone of iPad. Het lezen of schrijven van informatie werkt dan verder hetzelfde.

Louis gebruikt een brailleleesregel, samen met een telefoon
Louis gebruikt een brailleleesregel, samen met een telefoon

Gebruik je liever een braillemachine of brailleleesregel?
Voor een braillemachine heb je meer kracht en energie nodig om te typen. De toetsen van een brailleleesregel zijn soepeler en lichter, net als een gewoon toetsenbord. Ik vind de brailleleesregel fijner dan de braillemachine.

Braillemachine
Braillemachine
Brailleleesregel
Brailleleesregel

Lees je graag boeken?
Ja, ik vind boeken lezen erg leuk om te doen. Maar een boek uitlezen binnen één dag is onmogelijk voor mij. Voor een dik boek in braille zijn ongeveer 40 ‘mappen’ nodig, één map is ongeveer 50 pagina’s van een boek. Ik kan in ongeveer drie weken een boek uitlezen. Ik kan boeken in braille bestellen via de bibliotheekservice Passend Lezen.

Welke manieren van communiceren gebruik je nog meer?
Vingerspellen-in-de-hand en Tactiele Gebaren.

Is er nog iets dat je wilt vertellen over braille?
Ik ben erg blij dat een brailleleesregel zoveel mogelijkheden biedt. Met bijvoorbeeld mailen, appen, Facebook en internetten blijf ik in contact met anderen en krijg ik meer informatie.

Met dank aan Ekrem Koç voor het afnemen van het interview.

 

Accessibility