Spring naar inhoud

Het coronavirus en doofblinden – bericht van onze voorzitter

Het coronavirus en doofblinden. Tactiele Gebaren, begeleiding en sociale contacten.

Beste doofblinde mensen, ouders van doofblinde kinderen en familieleden,

Aangezien weten jullie dat in Nederland valt erg zwaar met coronavirus-crisis. Wij zijn jullie niet vergeten dat jullie worden erg dupe van over coronavirus situatie zoals communicatie via tactiele gebaren, problemen met begeleiders en vrijwilligers die niet kunnen veel voor jullie doen. Dat erkennen wij dat wordt echt zwaar zonder communicatie en hulp.

Doof en blind en tactiele gebaren
Vooral voor doof EN blind is echt triest in verband met isolement te voelen zonder contacten die tactiele gebaren. In Nederland hebben ze meer strenge maatregelen gesteld. De kans is dat bijeenkomsten wordt tot juni niet georganiseerd, kunnen wij echt voorstellen dat jullie nodig hebben met mensen in sociale contacten nodig, helaas is coronavirus-crisis erg gemeen dat krijgen mensen ziek.

Handen die elkaar vastpakken

Twee handen bewegen naar elkaar toe

Creatieve ideeën
Wij willen jullie vragen om alsjeblieft goed te luisteren: Blijf rustig en probeer creatieve ideeen om iets te doen in je huis of bij je balkon of in tuin bewegen. Bewegen is ook belangrijk. GGD en RIVM doen hun best om coronavirus te bestrijden maar zal erg lang te duren. Even volhouden tot alles voorbij is dan doen we langzaam opbouwen. Verder willen wij niet valse belofte te zeggen dat gaat alles goed komen in komende tijd.

Als een doofblinde persoon die dierbare mensen verloren heeft of ernstig ziekte in het ziekenhuis liggen, wensen we jullie veel sterkte toe!

Tips
Wij kunnen alleen positieve tips aan jullie te geven:
1. Blijf rustig, ademen in en uit.
2. Blijf bewegen mogelijk in je huis, bij je balkon of in je tuin. Goed voor jouw      weerstand op te bouwen.
3. Blijf regelmatig goed handen wassen.
4. Als je toch met iemand per ongeluk handen aangeraakt hebt, was je handen snel goed!
5. Blijf gezonde eten en drinken, met mate anders raakt je voedsel/drank snel op als niet gelukt is met boodschappen.
6. Probeer met vertrouwde kennissen, familie of vrijwilliger rond vragen via whatsapp om hulp voor boodschappen te doen voor jou, zet iemand bij je deur boodschappen zetten en kan jij je boodschappendoos pakken.
7. Je mag je hond uitlaten en wandelen, fijn in de buitenlucht. Wel op afstand van mensen blijven.
8. Niet te veel naar nieuws te kijken, bijv. in ochtend of in middag of in avond (niet erg laat bijv tot 22:00 uur, anders kunt je niet slapen), niet hele tijd lang kijken anders is er teveel negatief nieuws.

LET OP!!
Er zijn veel nep-berichten via Whatsapp of Facebook te plaatsen, moet je nooit te geloven. Volg alleen naar bekende bronnen bijvoorbeeld de Facebookpagina van Dovenschap of van Doof Centraal. Ook via media als NOS of NU.nl. Als jij onzeker voelt, kunt je aan je bekende mensen vragen via whatsapp of het klopt of niet.

Meer informatie over doofblinden, Tactiele Gebaren en andere communicatievormen.

Accessibility