Spring naar inhoud

DOOFBLINDEN KAMP

Het idee van een Doofblinden Kamp is ontstaan in Amerika. Een aantal mensen met doofblindheid uit Nederland hebben deelgenomen aan het kamp in Seabeck. Daar kwamen doofblinde mensen en vrijwilligers uit de hele wereld bij elkaar. Tijdens dit kamp werd duidelijk dat doofblinden heel zelfstandig kunnen zijn en dat vrijwilligers alleen informatie geven. Zodat de doofblinde persoon zelf alle dingen kan doen. Dus met andere woorden de doofblinde leidt en bepaalt zelf. We zijn ons ervan bewust dat we dit in Nederland nog te weinig doen.

Eerste doofblindenkamp 2017

Logo: Doofblinden Kamp
                                                                     Logo:  DBCX Doofblinden Kamp 

Gebaseerd op de ideeën van Seabeck hebben we in 2017 voor het eerst een doofblindenkamp in Nederland georganiseerd. In Bakkeveen (Friesland). Met als doel mensen met een beperking in horen én zien bij elkaar brengen om hen te laten ervaren, leren en ontdekken wat hun mogelijkheden zijn. Maar ook om te ontspannen en gezellig samen te zijn. Dit doen we samen met begeleiders die de doofblinde mensen informeren over hun omgeving, zodat zij de juiste beslissingen kunnen nemen voor zichzelf. Het kamp was opgezet in een kleine vorm, om te kijken naar de belangstelling en om het kamp goed te kunnen neerzetten.

Toekomst

Het Doofblinden Kamp wordt vóór en dóór mensen met een beperking in horen én zien georganiseerd. Ziende begeleiders (Doofblinden Assistenten, DBA) die deelnemen aan het kamp krijgen vooraf tijdens een weekend een training door mensen met doofblindheid ('ervaringsdeskundigen'). Zij leren over Communicatie met en tussen doofblinden en hoe om te gaan met doofblinden in specifieke situaties. Met het doel dat doofblinde mensen zichzelf tijdens het kamp ontwikkelen in hun zelfstandigheid: leren om voor jezelf op te komen, samenwerking zoeken met andere mensen en ontdekken dat er écht wel meer mogelijk is als je niet goed hoort én ziet.

Verder is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning en gezelligheid en heeft de week een leuke feestelijke afsluiting. Zo is het kamp voor iedereen een ontdekkingsreis!
Helaas kon het kamp dat we in 2019 wilden organiseren, niet doorgaan, lees waarom. We werken nu hard aan de voorbereidingen voor een volgend kamp!

Het Doofblinden Kamp Team

Meer lezen over het Doofblinden Kamp:

Ervaringsverhalen Doofblinden Kamp Amerika

Voorbereiding en financiële partners Doofblinden Kamp 2017

Evaluatie Doofblinden Kamp 2017

Accessibility