Van 24 - 30 juni is het International Deafblind Awareness Week. We vieren het leven en talenten van mensen met doofblindheid. We zetten deze week een aantal van onze vrijwilligers in het zonnetje. Vandaag stellen we graag Ekrem voor:
Ekrem is 35 jaar en woont zelfstandig in Boxtel (Noord-Brabant). Hij is doofgeboren en ernstig slechtziend door het syndroom van Usher type 1. Voor DBCX werkt hij sinds 2017 bij het Tactiele Communicatie Team (TCT). De leden van dit team oefenen onderling de communicatiemethode ProTactile en trainen Doofblinden Assistenten (DBA). DBA leren communiceren en omgaan met doofblinden, als voorbereiding op het Doofblinden Kamp (DBK). Omdat het Doofblinden Kamp helaas niet doorgaat dit jaar, heeft hij daar minder werk van.
Kentalis, Oogvereniging en Tactiel Ontmoeten
Ekrem werkt ook voor andere organisaties. Zo werkt hij voor Kentalis (Sint-Michielsgestel-Noord Brabant) bij het Communicatie Team, een onderdeel van de dagbesteding bij Kentalis. Hij werkt daar met de computer, tekent, en maakt gebarenboeken en films. Helaas wordt ook het werk bij Kentalis steeds minder. Verder werkt hij voor de Oogvereniging OOR & OOG aan het vrijwilligersbeleid, en denkt hij mee over onderwerpen als tolken, begeleidersvoorziening voor doofblinden en de nieuwsredactie. Ook is hij lid van de werkgroep ‘Toegankelijkheid en Mobiliteit’ van de Oogvereniging.
Tenslotte organiseert Ekrem, samen met anderen, drie keer per jaar excursies voor doofblinden. Dat doet hij voor doofblindenclub Tactiel Ontmoeten. Ekrem: “We willen bij de excursies zoveel mogelijk een of meerdere zintuigen gebruiken; proeven, voelen en ruiken. In plaats van alleen informatie krijgen”. Al het werk dat Ekrem doet is vrijwilligerswerk. Hij communiceert met zijn collega’s in Tactiele Gebaren.
Reizen en ontdekken
Ekrem is erg leergierig en probeert vaak gewoon uit of iets bij hem past. Hij houdt van het ontdekken van nieuwe dingen. Zo is hij al een paar keer in andere landen geweest dan zijn geboorteland, Turkije. Ekrem: “Ik reis vaak alleen en geniet van het ervaren van andere culturen. Zoals gebarentalen, de omgeving en kunst. Ik ben ook goed in het vinden van de weg in een nieuwe omgeving. Met behulp van navigatie, en soms vraag ik andere mensen om hulp”.
Communicatie en hulpmiddelen vroeger en nu
Ekrem ervaart een groot verschil in het communiceren en het leven met hulpmiddelen vroeger en nu: ”Vroeger kon ik gewoon gebaren (Nederlandse Gebarentaal) met anderen. Nu mijn gezichtsveld kleiner is geworden, maak ik vaak gebruik van Tactiele Gebaren. Of soms van Nederlandse Gebarentaal in een kleine ruimte. Verder gebruik ik altijd hulpmiddelen zoals een taststok, en het lezen van witte letters op een zwarte achtergrond”.
In de toekomst
Wat betreft werk wil Ekrem graag Marketing en Communicatie werk doen: “Vorig jaar las ik een vacature van DBCX hiervoor. Ik ken de inhoud niet zo goed maar een onderdeel was: informatie verzamelen en verspreiden via social media. Het lijkt me bijvoorbeeld erg leuk om andere mensen te interviewen en een verslag te maken. Wel heb ik dan hulp nodig, Marieke (interviewster) zou mij bijvoorbeeld kunnen ondersteunen”. Verder wil Ekrem over een tijdje bij zijn familie in Den Haag gaan wonen. En denkt hij erover om (opnieuw) brailleles te gaan nemen bij de GGMD.
Tenslotte: in juli 2018 is zijn blindengeleidehond met pensioen gegaan. Hij wil nu graag een andere hond, waarvoor hij op de wachtlijst staat. Dat duurt ongeveer 8 maanden.
Tot slot
Laatste vraag aan Ekrem: als je denkt aan Helen Keller, wat zou je mensen dan willen meegeven? Ekrem: “Ik heb weleens de film “The Miracle Worker” gezien: https://www.youtube.com/watch?v=WOIrnq8f-y0. Die was echt mooi! Wat ik zelf graag samen met andere mensen doe, is: meedenken, tips/feedback geven, steunen. Wat heb je nodig? En andersom vind ik het ook fijn als ik dat mag terugontvangen van mensen.